Latest Movie :
Home » » Turtles Can Fly | (Lakposhtha parvaz mikonand) - 2004 | Film Şerhi

Turtles Can Fly | (Lakposhtha parvaz mikonand) - 2004 | Film Şerhi

{[['']]}


 Turtles can fly - (2004) 
  Lakposhtha parvaz mikonand


 📊  IMDB: 8.1
 🔺  JANR:
DramMüharibe

*Film haqqındakı düşüncelerimi ifade etmeye hardan ve nece başlayım bilmirem. Bu zamana qeder şerhini yazmaqda bu qeder çetinlik çekdiyim heç bir film olmamışdı. Eger bu filmi tek bir sözle ifade etsem, sadece MÜKEMMEL idi deye bilerem. Film kürd esilli iranlı rejissor Bahman Ghobadi'nin real hadiseler esasında 2004-cü ilde çekmiş olduğu filmdir.Hemçinin Saddam hakimiyyetinden sonra İraqda çekilmiş ilk filmdir. Film 2004-2005-ci illerde 10-dan artıq mükafata layiq görülmüşdür. Filmdeki hadiseler Türkiye-İraq serhedinde yerleşen kiçik bir kendde baş verir. Hansıkı ele filmin mövzusu da hemin kendde yerleşen kürd qaçqın düşergesinde yaşıdlarından ferqli şertler altında yaşayan uşaqlardan behs edir. 🔰

Qeyd edim ki, bu çox ağır filmdir : Her adamın qaldıra bilmeyeceyi terzden.Filmi izlediyim günün seheri helede filmin o ağırlığını üzerimde hiss edirdim.Bu filme baxanda bir müddetden sonra donub qalmışdım.Baş veren hadiseler o qeder dehşetli gelmeye başlamışdı ki, artıq heçne hiss etmirdim. O hissleri yazıya almaq çox çetindir. Bütün bunlardan başqa, film hem de aktyor heyetinin qismen azyaşlı olması ile seçilir.

 Düzdü, aktyorlarının azyaşlı uşaqlardan ibaret olduğu çox film var. Amma en dehşetlisi ise, hemin uşaqların da engelli olması ve nece tebii oynamalarıdır. Film o qeder tebii çekilib ki, sanki hemin insanların heyatını gizli kamera vasitesile izleyirmiş kimi. Hemçinin bir nüansı da qeyd etmek isteyirem ki, Bahman Ghobadi film çekimlerinden evvel, kürd kendlerini tek-tek gezerek insanların şekillerini çekmiş ve aktyor-aktrisa heyetini de hemin insanlardan seçmişdir. Bu haqda men de filmi izledikden sonra oxumuşdum. Filmin her bir sehnesini izledikce "bütün bunlar gerçekdirmi" "bu uşaqlar bunları yaşayıbmı" deye özüme defelerle sual verdim ve eminem ki, siz de ele edeceksiz. Bu filmi heç vaxt unutmayacağam, esas da Satellite, Agrin, Hengov, Risa, Uydu'nu. Her biri ayrı-ayrılıqda o qeder mükemmeldiler ki; o qeder tebii oynayıblar ki. Meni en çox sarsıdan obrazlardan biri de ele Agrin oldu. Niye mi? Çünki Agrin "14 yaşlı bir ana"obrazıdır. O bu yaşında tecavüze uğrayıb ve öz uşağından utanaraq her gün qardaşına "onsuzda o uşaq menim deyil, o bic uşaq menim neyime lazımdır axı?" deyir. Siz düşünün ki, Agrinin taleyini yaşayan ne qeder uşaq var dünyada. Beli, bu film bize müharibelerin nece de insanlığın utanc qaynağı olmasını gösterir.
Filmde optimist bir sehne bele yoxdur. Filmdeki bütün bu hadiseleri,müharibelerin getirdiyi bedbextlikleri Ghobadi o uşaqların gözünden çox sert şekilde bizlere çatdırır ve bu çetin işin altından da uğurla qalxmağı bacarıb. Filmin sonunda ise rejissorun müracieti bele olur: "Filmimi diktator ve faşistlerin siyasetleri ucbatından ölen bütün günahsız uşaqlara ithaf etmek isteyirem." Eger siz helede bu mükemmel filmi izlememisizse, ele bu deqiqe açın bu filmi ve izleyin.



* " meni ağlatmayın, menim gözyaşlarımı silecek ellerim bele yox..."

* "Böyüdüyümüzde ne deyecekdik? Onu küçede tapdığımızı mı söyleyecekdik ?”






                                             

   YAZININ MÜELLİFİ:  Aygül

   INSTAGRAM SEHİFESİfeel.the.movie



FİLMİN TRAILERİ:


Share this article :

Yorum Gönder

Yorumlama Biçimi'nden Adı/Url seçip yalnızca isminizi girerek yorum yapa bilirsiniz

 
Creating Website | Ganizade | Azecinema
Copyright © 2019. Azecinema.com - All Rights Reserved
Saytdakı filmler, menbeler saxlanmaqla ferqli bazalardan yüklenmişdir
Elnur Ganizade | TURAL